Friday, October 21, 2016

Kvanttitietokone perustuu lomittumisilmiöön, jolloin, kun esim. yhden virittyneen atomin tilaa muutetaan, niin muidenkin tila muuttuu. D-vawe Systems kaupallisen ayrityksenä on jorakentanut ja myynytkin kvanttitietokoneen. Kubittien määrä on kuitenkin vain muutamia kymmeniä.

Teoriassa, kun lomittuneiden kubittien määrä kasvaa aritmeettisesti, niin niiden sisältämän tiedon määrä kasvaa eksponentiaalisesti. Kun käytetään esim. kolme sataa lomittunutta kubittia, niin se sisältää 2 potenssiin 300 tietoyksikköä. Eli noin kymmenen potenssiin sata tietoyksikköä. se on niin paljon, että jos tarkastellaan koko maailmankaikkeutta, niin siinä on kaikkiaan tuon verran alkeishiukkasia.

Nykyään älypuhelimessa voi olla vaikka 64 gigatavua muistia, eli noin 64 x 8 x 10 ^9 bittiä eli tietoyksikköä. Eli kolmen sadan lomittuneen atomin (kubitin) ryhmä kykenee tallentamaan noin 10^90 kännykän tietomäärän.

Eli, jos ajatellaan vaikka yhden kirjaston sisältämää kaikkea tietomäärää, niin 300 kubitin kvanttitietokone kykenaa tallentamaan niitä muitiinsa todella paljon.

Eli perustavanlaatuisia ongelmia on jo ratkaistu, mutta vielä on tehtävää, enne kuin kvanttietietokone on valmis kilpailemaan muiden vaihtoehtojen kanssa. Kubittien pitää olla lähellä absoluuttisen nollan lämpötilaa. jne.

Kvanttitietokone kykenee rinnakkaislaskentaan, jolloin sen kapasiteetin ansiosta kaikkien laskutoimitusten vastaukset ovat jo valmiina ja niistä pitää valita vain oikea. Tällöin kvanttitietokone on monimutkaisissa laskentatehtävissä huikeasti nopempi kuin tavallinen tietokone.

Kvanttitietokoneen hohtoa himmentää kuitenkin, että on arveltu että se sopisi parhaiten salausalgoritmien purkamiseen. Tällaista työtä aika harva tietokoneihminenkin tekee. Mihin muuhun sitä voisi käyttää on vielä kysymysmerkki.

Myös teleportaatio perustuu kvanttitason lomittumisilmiöön ja teleportaatio onkin onnistunut muutamien kappaleiden lomittuneilla alkeishiukkasilla. jos ajatellaan esim. ihmisen teleportaatiota, niin kuten hyvin tiedetään, niin ihmisessä on kymmenen potenssiin hyvin iso luku atomeita, jotka kaikki pitäisi saada lomittumaan, jotta teleportaatiota voitaisiin kokeilla edes lyhyillä matkoilla. Ja sitten vielä pitemmillä matkoilla on kysymys erikseen. Tähän mennessä on siis onnistuttu lomittamaan vain muutamia kymmeniä atomeitä ja ilmiö purkautuu liian nopeasti, joten aikaakin pitäisi pystyä pidentämään.

Jos kvanttietietokone tulevaisuudessa rakennetaan, niin sen tulostus voitaisiin hoitaa teleportaatioon ja superpositioon perustuvalla tulostimella, joka pystyisi tulostamaan kolmiulotteisen kappaleen haluttuun paikkaan. Tämä arviolta joskus muutaman kymmen vuoden kuluttua.

No comments:

Post a Comment